Foto: Torleif Svensson

Panzi-sjukhuset 20 år

I september 1999 öppnad Panzi-sjukhuset. Inriktningen och syftet var att hjälpa gravida kvinnor. Valet föll på den mindre orten Panzi som ligger strax söder om staden Bukavu i östra Kongo, nära gränsen till Rwanda. Obstetrisk vård skulle sjukhuset ägna sig åt. Dr Mukwege beskriver det själv som att det i området var besvärligt för de kvinnor som fick komplikationer under graviditeten att ta sig till sjukhus.

Men inriktningen blev snabbt en annan. Sjukhuset fick ta emot kvinnor som utsatts för en våg av våldtäkter. 20 år efter den första operationen, som följd av en våldtäkt 1999, har Panzi-sjukhuset behandlat mer än 55 000 kvinnor och barn som utsatts för sexuellt våld. Denna siffra ökar ständigt eftersom det varje dag tas emot mellan 5 och 7 kvinnor på sjukhuset som utsatts för sexuellt våld.

Dr Mukwege skriver själv om framtiden: ”Sexuellt våld i konflikter är inte ett problem enbart i Demokratiska republiken Kongo. Vi vill bredda vår vision om helhetsläkning genom att se till att offer i andra länder kan få tillgång till holistiskt helande och därmed kunna återuppbygga sina liv.”

Läs mer l’Hôpital de Panzi fête ses 20 ans !