Friends of the Panzi Hospital – Styrelse

Peter Rothschild
Initiativtagare till och ordförande i Friends of the Panzi hospital.

Civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm
Ordförande i och grundare av BioGaia AB och IBT AB.

”Mitt engagemang för the Panzi Hospital och Dr. Denis Mukwege väcktes när jag fick höra att Sverige och andra länder i Europa dragit bort sitt stöd till sjukhusets drift. Risken att sjukhuset inte kan bedriva sin fantastiska verksamhet är uppenbar och därmed inte kunna rädda överlevarna till det fruktansvärda sexuella våldet i Kongo. Det är vårt mål att stödja sjukhuset med ekonomiska resurser för att göra det möjligt för Dr. Mugwege och personalen på the Panzi Hospital att fortsätta sitt hjältemodiga arbete.”

Sofia Kax
Sekreterare i Friends of the Panzi hospital.

Advokat, juristexamen från Lunds Universitet.

”Jag har alltid haft ett stort samhällsintresse och jämställdhet och kvinnors rättigheter är frågor som ligger mig extra varmt om hjärtat. När jag inom ramen för ett pro bono-uppdrag kom i kontakt med Friends of the Panzi Hospital kändes det självklart att engagera sig. Dr. Mukweges arbete med sjukhuset är alldeles för viktigt för att inte få den uppmärksamhet och den finansiering som det behöver och förtjänar.”

Peter Norlindh
Ekonomiansvarig i Friends of the Panzi hospital.

Civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm
Arbetande styrelseordförande i STC Interfinans AB.

”I mitt yrkesliv har jag sedan slutet på 70-talet arbetat mycket internationellt, bland annat med Afrika. Alltsedan dess har jag haft ett stort intresse att följa kontinentens utveckling. Jag har även följt Dr Mukweges fantastiska arbete och engagemang för utsatta kvinnor i Kongo. Det var därför självklart för mig att tacka ja då Peter Rothschild frågade mig om jag kunde vara med i bildandet av en ideell förening för att för att stödja Dr. Mukwege och the Panzi Hospital.”

Sten Haage 

Civilingenjör från KTH. Är PR-konsult och har tidigare också arbetat som journalist.

”Bredvid mina ordinarie arbetsuppgifter har jag periodvis arbetat ideellt. Därför är uppdraget att öka förståelsen för och insamlingen till the Panzi Hospital en självklarhet för mig. Det är tillfredsställande att kunna bidra med tid och resurser i hopp om att kunna förbättra livet en aning för en medmänniska. Därför är jag med i styrelsen för Friends of the Panzi Hosptial. Jag hoppas kunna göra något för Dr. Mugwege och sjukhuset.”

Marie Hernmarck

PR-konsult

”Det är svårt att inte engagera sig när insikten drabbar en. Hur är det möjligt att ett folk kan fara så illa? Hur kan det ofattbara våldet mot kvinnor och barn bara få fortsätta? Hur kan vi i den rika delen av världen hjälpa till? Jag tror att organisationer som Friends of Panzi är en del av svaret, där varje krona oavkortat går till sjukhuset. Där 100 kronor betyder en säng, eller en månads medicin. Jag tror att det finns många som – om bara de visste – är villiga att stötta Panzi Hospital. Det är därför jag engagerar mig för att informera och sprida kunskap om sjukhuset och varför det finns.”

Håkan Kjellman

Civilingenjör och konsult inom verksamhetsutveckling. Håkan är uppvuxen i Kongo där hans far arbetade som läkare på 1970-talet.

”Kongo har genomlevt många trauman genom historien med konflikten i östra Kongo som lär vara den dödligaste konflikten sedan andra världskriget. Samtidigt finns det också mycket glädje och fantastiska människor i Kongo. Bland alla dessa färgstarka personligheter lyser Dr Mukweges geist starkast och han gör en fantastisk insats för stödja de kvinnor och barn som drabbats i denna hemska konflikt.”

Tobias Fischer

Fotograf och kommunikatör

”Jag har vid flera tillfällen haft förmånen att fotografera Dr Denis Mukwege i samband med att han varit på besök Sverige. På så sätt har jag fått upp ögonen för verksamheten på Panzisjukhuset och det otroliga arbetet de utför där. När jag fick frågan att hjälpa Friends of Panzi hospital att designa en sajt och att bli medlem i styrelsen så var svaret självklart. Panzisjukhuset har i över 20 år hjälpt kvinnor som blivit utsatta för våld och övergrepp. Tyst krigföring mot kvinnor och barn måste få ett slut. Panzi sjukhuset gör ett enormt jobb inte bara med patienterna på plats utan också med att sprida information i världen och ge en röst åt de som drabbats.”