Friends of the Panzi Hospital – Styrelse

Friends of Panzi Hospital är en ideell förening som stöttar sjukhuset Panzi i östra Kongo. Våra insamlade medel går oavkortat och med minimala administrationsavgifter direkt till sjukhuset. Sjukhuset drivs av Dr. Denis Mukwege som 2018 fick Nobels Fredspris för sitt arbete för kvinnor utsatta för sexuellt våld i Kongo. När Sida, som en av flera bidragsgivare, drog in sitt bidrag till sjukhuset på grund av ändrad bidragsstrategi blev situationen för sjukhuset akut. Vi är en av flera hjälporganisationer i världen som hjälper till att hålla igång sjukhusets livsviktiga funktion i en mycket utsatt region. Föreningen har 90-konto och står under Svensk Insamlingskontrolls granskning.

Peter Rothschild
Initiativtagare till och ordförande i Friends of the Panzi hospital.

Civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm
Ordförande i och grundare av BioGaia AB och IBT AB.

”Mitt engagemang för the Panzi Hospital och Dr. Denis Mukwege väcktes när jag fick höra att Sverige och andra länder i Europa dragit bort sitt stöd till sjukhusets drift. Risken att sjukhuset inte kan bedriva sin fantastiska verksamhet är uppenbar och därmed inte kunna rädda överlevarna till det fruktansvärda sexuella våldet i Kongo. Det är vårt mål att stödja sjukhuset med ekonomiska resurser för att göra det möjligt för Dr. Mugwege och personalen på the Panzi Hospital att fortsätta sitt hjältemodiga arbete.”

Therese Rosberg
Sekreterare i Friends of the Panzi hospital.

Civilingenjör från KTH. Arbetar med samhällsbyggnad och fastighetstransaktioner

”Efter att ha bott och arbetat i Etiopien i två år så vet jag vilka små marginaler verksamheter som Panzi Hospital har och vilken enorm påverkan dess verksamhet har på de svagaste i samhället. Kriget i Kongo beror i mångt och mycket på västvärldens agerande i regionen och på vår efterfrågan och hanterande av de mineraler som är en viktig beståndsdel i de batterier som vi använder i våra telefoner varje dag. Vi har alla ett ansvar för våra medmänniskor i Afrika och för mig är det självklart att hjälpa till där jag kan.”

Margareta Hagman
Ekonomiansvarig i Friends of the Panzi hospital.

Civilekonom från Örebro universitet

”När man lever i ett land som Sverige är det lätt att glömma bort delar av världen som har helt andra förutsättningar. Jag har länge velat engagera mig i något ideellt uppdrag under devisen att ’ingen kan göra allt men alla kan göra något’. När Peter Rothschild kontaktade mig och frågade om jag ville engagera mig i Friends of Panzi så kändes det därför helt rätt. Jag ser fram emot att kunna hjälpa till med att stödja utsatta kvinnor och barn i Kongo på ett bra sätt.”

Sten Haage 

Civilingenjör från KTH. Är PR-konsult och har tidigare också arbetat som journalist.

”Bredvid mina ordinarie arbetsuppgifter har jag periodvis arbetat ideellt. Därför är uppdraget att öka förståelsen för och insamlingen till the Panzi Hospital en självklarhet för mig. Det är tillfredsställande att kunna bidra med tid och resurser i hopp om att kunna förbättra livet en aning för en medmänniska. Därför är jag med i styrelsen för Friends of the Panzi Hosptial. Jag hoppas kunna göra något för Dr. Mugwege och sjukhuset.”

Håkan Kjellman

Civilingenjör och konsult inom verksamhetsutveckling. Håkan är uppvuxen i Kongo där hans far arbetade som läkare på 1970-talet.

”Kongo har genomlevt många trauman genom historien med konflikten i östra Kongo som lär vara den dödligaste konflikten sedan andra världskriget. Samtidigt finns det också mycket glädje och fantastiska människor i Kongo. Bland alla dessa färgstarka personligheter lyser Dr Mukweges geist starkast och han gör en fantastisk insats för stödja de kvinnor och barn som drabbats i denna hemska konflikt.”

Madeleine Rosberg

”Konflikten i Kongo är en av de blodigaste och mest brutala i modern tid. Våldtäkter och sexuellt våld är en del av krigföringen. Dr Mukwege och Panzi sjukhusets verksamhet förändrar livet på tusentals kvinnor och barn varje år. Jag är ödmjuk och tacksam att få vara med på denna resa och bidra till att fler kvinnor och barn får den hjälp de behöver samt en ny chans i livet.”