DR. MUKWEGE OCH THE PANZI HOSPITAL

Fred och en bättre framtid för Kongos folk

The Panzi Hospitals främsta uppgift är att ge en fristad för konfliktdrabbade kvinnor och barn i Kongo. Här bedriver man kvalificerad mödravård och sjukhuset har i flera år vårdat otaliga kvinnor och barn i olika åldrar. Alla har de fallit offer för det sexuella våldet. För att ge dessa människor en reell chans för återhämtning arbetar sjukhuset med fysiska operationer följt av psykologiskt stöd. Vidare erbjuder sjukhuset även kontakt med en socialassistent, möjlighet till yrkesutbildning och ett stärkande sammanhang med förhoppningen om att dessa kvinnor ska kunna bli fullt återställda.

Sjukhuset byggdes med finansiering från bland annat Sverige men idag ges inget officiellt stöd trots att sjukhuset är helt beroende av hjälp utifrån.

Om Dr. Mukwege

Dr. Mukwege är chefsläkare och initiativtagare till the Panzi Hospital. Han har fått 2008 års FN:s pris för mänskliga rättigheter och Olof Palmepriset för sina insatser för kvinnor och barn som utsatts för sexuellt våld. Dr. Mukwege utsågs 2010 till hedersdoktor vid medicinska fakulteten vid Umeå Universitet och har även fått EU-parlamentets Sacharovpris för mänskliga rättigheter.

Dr. Mukwege har tilldelats Nobels fredspris 2018 tillsammans med Nadia Murad.

För mer information om Panzisjukhuset, situationen i Kongo och Dr Mukwege, se SVT Nyheters reportage SVT träffar Denis Mukwege.

Foto: Torleif Svensson